LÓRIKA

Lórika

KICSODA Ő?

Lórika egy aranyos­arcú kis kakadu, vagy kis sárga­bóbitás kakadu, de nevezik narancs­bóbitás kakadunak is. A latin neve szerint ő a Cacatua sulphurea citrinocristata ­ (így ejtsd.: kakatua szulfurea citrino­krisztáta).

A papagájfélék rendjéhez, azon belül is a kakadu­félék családjához tartozik.

 

MIT JELENT A NEVE?

Érdekes a neve, a kakadu eredetileg maláj szó, és két jelentése van: „csípő” vagy „öregapó” (vagy „kakak” (testvér) és a „tua” (idős) szavakból). Az első jelentés alapján a nevét erős csőréről kapta, hiszen pillanatok alatt képes akár egy fajátékot is szétszedni. Egy másik elképzelés szerint a hosszú élettartamára utal a neve. 

 

HOGY NÉZ KI?

Ő a kisebb kakaduk közé tartozik, a testhossza 33 centiméter, a test­tömege 308-380 gramm. Fehérnek látszó alap­színe sárgásabb, mint a többi alfajé. „Az evező és kormánytollak tőfelének alsó része sárgás.” (Brehm) Pofa­foltja és bóbitája narancs­színű. A bóbitája felfelé ívelő, amit úgy tud mozgatni, akár egy taréjt. Kampós, kerekded, szürke színű csőre van. A narancs­bóbitás kakaduknál másfél éves korban kialakul a nemek közti különbség látható jele: a hímek írisze (szeme színe) fekete, míg a tojóké gesztenye­barna.

 

HOL ÉL? HONNAN SZÁRMAZIK?

Ez a faj eredetileg Indo­néziában, Szumba szigetén él, de a tiltott vadbefogás és az erdőirtások miatt folyamatosan veszélyben van. A szigeten nagyjából 3200 madár élhet, de már nem egy csapatban, hanem szét­szóródva, több, mint 30 kisebb erdő­foltokra. A kakadu a költés idő­szakában fa­üregekben él, víz közelében szeret tartóz­kodni. Ezért van az, hogy biztosítani kell számára a fürdési lehetőséget is, ha fogságban tartják. Nagyon szeret zuhanyozni, permetez­hetjük rá a hűsítő vizet, de van olyan egyed, amelyik egyszerűen alámerül a vízben.

 

MIT ESZIK?

A kakadu a táplálékát a szabadban vagy a fákon szerzi meg, vagy a talajon (magok, mogyoró, apróbb rovarok), de időnként a falvakba is bemerészkedik, ám ilyenkor nagyon óvatos madár. Leveleket, gyümöl­csöket és magvakat fogyaszt. Fogságban étrendje főként madármag keverékből, csírás magvakból áll. Kedvel mindenféle gyümölcsöt és zöldséget, mint például: alma, körte, szilva, mazsola, narancs, banán, őszibarack, sárgarépa, brokkoli, saláta, tyúkhúr, pitypang. Előfordul, hogy gazdái alkalmi fehérjékkel is kínálják: sajt­darabokkal, keményre főtt tojással, főtt csonttal. Ezeket is szívesen megeszi.

 

MILYEN A HANGJA?

Játék közben elég erőteljes, rikácsoló hangot képes kiadni, főként reggel és este, illetve eső előtt hallani a hangját.

 

ÉRDEKESSÉGEK

Amikor egy narancs­bóbitás kakadut tenyész­tenek, akkor rögtön hozzá­szokik az em­ber jelenlété­hez, nem kell szelídíteni. Ha új tulajdonos­hoz kerül, rendkívül nehéz elnyerni a bizalmát, utána viszont folyamatosan igényli a társaságot. Ha magányos, ha nem törődnek vele, hajlamos a toll­tépésre; ha nem tudnak eleget foglalkozni vele, akkor érdemes sok-sok játékkal meg­ajándékozni, vagy egy másik kakadut venni mellé társnak.

Nagyon okos, intelligens madár, gyorsan tanul. Híres előadó­művész, szinte bármi­lyen tárgyat képes használni bohóc­kodásra. Tud táncolni, sőt, még görkor­csolyázni is! Tehetséges beszéd és hang­utánzónak tartják.

A tanulási képességeinek bizonyítéka, hogy könnyen old meg kirakós rejtvényeket, puzzle-t. Képes színeket és formákat is megkülön­böztetni, néhány egyedet sikerült már számolni is megtanítani! Képesek voltak megmondani, hogy egy bizonyos tárgy­ból mennyi van az asztalon és milyen színű.

Bármilyen trükkre meg lehet tanítani a kakadut, amire egy madár képes lehet: buk­fencezni, halottat tettetni, integetni, sőt, láttam már kakadut biciklizni is.