SARAH

Sarah


KICSODA Ő?

Sarah egy szumátrai tigrislány, a ragadozók rendjéből, a macskafélék családjából.

 

MIT JELENT A NEVE? 

A szumátrai tigris tudományos neve: Panthera tigris sumatrae (Pantera tigris szumátra). Ezt az elnevezést 1758-tól használják, Carl von Linné alkotta, aki először alkalmazta a kettős nevezéktant. A Panthera párducot jelent, ezek alcsaládjából származik a tigris is.

 

HOGY NÉZ KI?

Sarah hasonlít egy nagy macskára, narancssárga bundáján sötét csíkok pompáznak. Az alsó végtagjait, a hasát, a torkát és a mellkasát, valamint a fejét körben fehér szőr fedi (sörény), de látható fehér folt a hátán, a két fülén is. A szemét sötét körvonal szegélyezi. A tigriseket általában rövid, vastag nyak, széles váll, masszív mellkas jellemzi, erős állatok. A karmaik behúzhatóak (csakúgy, mint a macskáké), széles mancsaik vannak. A tigrisek nyelvét kemény papillák (körülárkolt ízlelő-szemölcsök) borítják, ezek segítségével le tudja kaparni a húst a zsákmányról. A szumátrai tigris a legkisebb ma élő tigrisfaj, s a csíkjai is vékonyabbak a többi tigrisénél. Minden tigris fogászati képlete egyforma. A szumátrai nőstény tigris testhossza 2,15–2,3 méter, a hímé 2,2–2,55 méter, a nőstény tigris testtömege 75-110 kilogramm, a hímé pedig 100–140 kilogramm. Élőhelyén igen sokféle víz, pl. folyó, tó, patak található, így ő az a nagymacska faj, aki tud úszni, igen gyors úszó, ezt segítendő, a mancsain az ujjak között kis úszóhártyák alakultak ki.

 

HOL ÉL? HONNAN SZÁRMAZIK?

A szumátrai tigris kb. 12000-6000 évvel ezelőtt jelent meg a szárazföldön. szumátrai tigris Szumátra szigetén, Észak- és Közép-Szumátrán, esőerdőkben él. Többször lefényképezték már 2600 m-es magasságban fekvő erdőkben is. Elszórtan 27 élőhelyfoltot ismerünk (ezek a területek kb. 250 négyzetkilométernyi területet jelentenek.). Szumátrai tigrisek élnek a Lampung tartományban kialakított Bukit Barasan Selatan Nemzeti Parkban, vagy a Gunung Leuser Nemzeti Parkban, Aceh tartományban. Egy új tanulmány szerint legnagyobb számú tigrispopuláció Közép-Szumátrán található, a Kerinci Seblat Nemzeti Parkban. A tigrisek előnyben részesítik az olyan esőerdőket, ahol dús az aljnövényzet, sűrű az alsó lombkorona, meredek a talaj. Kerülik az ember által háborgatható területeket. Kedvelik a trópusi széles levelű örökzöld erdőt, a tőzegmocsarakat is, sőt, az édesvízi lápot is. Sajnos, az erdőirtások következtében élőhelyük egyre csökken, kevesebb zsákmányhoz jutnak, és az orvvadászok csapdái is veszélyt jelentenek rájuk. Két közeli rokonuk, a jávai és a balinéz tigris már kihaltak, eltűntek a Föld színéről. A szumátrai tigrisek számát 1000 példányra becsülték az 1970-es években, a folyamatos erdőirtások, a vadászatok miatt 1996-ban már csak 250-en voltak. Napjainkban, a fajmegmentési programnak köszönhetően 400 szumátrai tigris élhet szabadon, s 300 állatkertekben. Világszerte számos szervezet igyekszik tenni ezeknek a tigriseknek a megmentéséért (Greenpeace, WWF, LDF, STP (Szumátrai Tigris Projekt), s hírességek is szívügyüknek érzik ezt (például Leonardo di Caprio, színész), az állatkertek is részt vesznek a fajmegőrző programban, amelynek keretében nő a fogságban született állatok száma is.

 

MIT ESZIK?

A szumátrai tigris húsevő ragadozó, a Bukit Barasan Selatan Nemzeti Parkban például kilenc egy kilogramm súlynál nagyobb zsákmányállatát azonosították, ezek: nagy argus fácán, makákó, sündisznó, maláj tapír, vaddisznó, kétféle egér-szarvas (vagyis nagy kancsil és kisebb, csíkos változata), muntyákszarvas és számbárszarvas. De vadászik még bantengre is, ami hasonlít az őstulokra, afféle maláj szarvasmarha. Végső esetben, ha nem talált más zsákmányra, akkor rágcsálókat, hüllőt, halat is eszik. A szumátrai tigris leginkább éjjel jár zsákmány után, és magányosan vadászik.

 

MILYEN A HANGJA?

A tigrisek kaffogó hangot adnak ki: „vavavava”. Az oroszlánbőgéshez is hasonló, de szaggatottabb, rövidebb hörgést is ad ki. Morog is, és úgy képes felhúzni figyelmeztetőül a felső ajkát, mint a házimacska is, mikor „fúj”. Brehm „Az állatok világa”-ban így írja le: „A tigris hangja rendszerint hosszú, panaszos bőgés, melyet többször egymás után rövidebben és gyorsabban megismétel és három-négy lökésszerű hanggal fejez be. Ezenkívül hallat egy mély „a-o-ung” hangot is, amit egyébként minden fogvatartott nagymacskánál tapasztalhatunk; végül egy hangos „hnab” vagy „vau” kiáltást, ha meglepik, vagy megijed; illetve haragos morgást, ha ingerlik; vagy többször megismételt köhögésszerű, rövid dühkiáltást, ha támadásba kezd.” A tigrisek egymás között illatjegyekkel, vizuális (képi) jelekkel és hangadással is kommunikálnak. A területüket a vizeletükkel megjelölik.

 

ÉRDEKESSÉGEK

A szumátrai tigris a ma élő legkisebb termetű tigris.
A tigrisek a vadonban 8-10 éves korukig élnek, de ez lehet 20 év is.
A fogságban élő legidősebb tigris 26 éves volt, de ez az élettartam általában 16-18 év.
A szumátrai tigrisek magányos vadászok, a hím és a nőstény csak a párzási időszakban találkoznak egymással, utána a nőstény egyedül neveli a kölyköket.
Indonéziában törvény védi a tigriseket, elpusztításuk magas bírságot, sőt, börtönbüntetést is vonhat maga után, a fekete- (tiltott) kereskedelemben mégis egyre nagyobb számban értékesítik a tigris testrészeit és csontvázát (míg régebben a bundája miatt vadászták).
A szumátrai tigris az egyetlen nagymacska faj, akinek úszóhártya nőtt az ujjai közé.
Az úszás segítségével ezek a tigrisek sokkal hatékonyabban tudják üldözni a zsákmányukat. Képesek nagyon mély és széles folyókban is úszni.
Óriási az ugróképességük, akár 8-10 métert is képesek ugrani.
Kiváló hegymászók, behúzható karmaik és izmos lábaik segítségével.
Magyarországon a Nyíregyházi Állatparkban élnek szumátrai tigrisek, Lara, a nőstény tigris a hollandiai Arnhemből érkezett, a nemzetközi fajmegőrzési projekt keretén belül.
Többször megfigyelték, hogy a nősténytigrisek morognak, fenyegető magatartást tanúsítanak, s támadnak is, ha párjukat a kölykök közelébe engedik. Talán innen eredhet az „anyatigris” kifejezés, mellyel a gyermeküket túlzottan féltő, védelmező anyákat illetik.
A leghíresebb tigris mesefigura az Alan Alexander Milne Micimackó és Micimackó kuckója című regényéből ismert Tigris.
Lázár Ervin írt egy regényt, amelyben egy fehér tigris kóborol egy férfi nyomában, a címe: A fehér tigris.
Verset is írtak tigrisről, William Blake A Tigris c. versét Szabó Lőrinc műfordításában ismerhetjük.