SIMON

 

simon
 

KICSODA Ő?

Ő egy Matschie-kúszó­kenguru (így ejtsd: „Macsí-kúszó­kenguru”), tudományos nevén „Dendrolagus matschiei”(így ejtsd: „Dendrolágusz macsí”, de egyszerűbben is elnevezték már angolul „Huon tree-kangaroo”-nak (így ejtsd: Huon szrí kengeru), amit magyarul Huon-kúszó­kengurunak nevezhetnénk. Az állatok országában az emlősök közé tartozik, azon belül is a kenguru­félék családjába.

 
MIT JELENT A NEVE?

A Huon-kúszó­kenguru név az állat élőhelyére, a Huon-félszigetre utal. A kúszó­kenguru elnevezés pedig különös életmódját jelzi: ez a kenguru a fákon él, ott kúszik, mászik. Paul Matschie (Így ejtsd: Paul Macsí) német biológusról kapta a leg­gyakrabban emlegetett nevét.

 
HOGY NÉZ KI?

A Matschie-kúszó­kengurunak mahagóni színű a bundája, ez a szín leginkább a vöröses­barnához hasonlít. A hasa, a lábai és a farka is szinte rikító sárgák. Az arca gesztenye­barnás, sárgás. A fülei kicsik és kerekek, belül szőrösek, ez segít távol tartani az élősködőket. Nagyon aranyos orra van, olyan, mintha egy rózsaszín bohóc­orrot vett volna fel. Hosszú, éles körmei segítik a fákon a kúszásban, valamint hasznos önvédelmi eszközei is. A feje és a törzse mindössze 61-68 centi­méter, a farka pedig 51-68 centi­méter hosszú. A hím kúszó­kenguru 9-11 kg test­tömeggel rendelkez­het, míg a nőstény kicsit könnyebb, ő 7-9 kg súlyú lehet.

 
HOL ÉL? HONNAN SZÁRMAZIK?

Új-Guinea trópusi eső­erdeiben, valamint az ország észak­keleti részén, a Huon-félsziget alacsonyabb erdős területein él, többnyire a fákon. Általában az 1000 és 3000 m körüli magas­ságban fekvő erdőket kedveli. Élőhelyét folyamat­osan veszélyez­tetik az erdő­irtások, félő, hogy a kipusztulás fenyegeti.

 
MIT ESZIK?

Hajtásokat, magokat, mogyorót, leveleket, mohát, virágokat és kisebb állatokat is eszik (pl. rovarokat). Gyümölcsöt is fogyaszt. Állat­kertben az étrendje: alma, banán, burgonya, sárga­répa, csöves kukorica, zeller, kel­káposzta, magas rost­tartalmú majom­eledel, keményre főzött tojás, különböző faágak, gallyak. A természetes élőhelyén az általa fogyasztott levelekben olyan magas a csersav­tartalom, hogy hatására elszíne­ződik a bundája, vörösesebb lesz, ez segíti a rejtőz­ködésben.

 
MILYEN A HANGJA?

Mivel nagyon félénk kis lény, ezért kevés alkalom nyílik rá, hogy megfigyeljék a hangadásait, de ő is tud morogni, nyüszíteni. Ritkán hallani a hangját, nagyon csendes kis állat.

 

ÉRDEKESSÉGEK

A kúszók­enguruk a farkuk segít­ségével egyensúlyoznak a fákon. A kúszó­kenguru a legügyesebb függő­legesen mászó állat. Különleges képességük, hogy akár kilenc métert is képesek ugrani, de lábukat hajlítva tökéletesen tudnak járni a földön is.

A kicsi kúszó­kenguru egy hónap vemhesség után születik, és a következő 400 napot az anya­kenguru erszény­ében tölti, ez még a kenguru­félék között is rekord­időnek számít.

A Matschie-kúszó­kenguru a természetben általában 14 évig él, de élet­tartama fogságban több is lehet.

Jó hír, hogy már létre­hozták a Kúszó­kenguru-védelmi Programot, melynek köszön­hetően a Huon-fél­szigeten kijelöltek egy hatvan­ezer hektárnyi védett területet, itt tiltott az erd­őirtás, a vadászat, folyamat­osan figyelnek a kenguruk bizton­ságára.