Kedves Szülők, Nagyszülők, Keresztszülők!

Kedves Rokonok! Kedves Nevelőszülők!

 

A www.lorika.hu honlap a Gyerekek ismereteit kívánja bővíteni a Lórika kalandjai című mesekönyvemben szereplő állatokkal kapcsolatban.

Egy-egy állat bemutatását igen hosszú és alapos kutatómunka előzte meg, a Gyerekek minél pontosabb tájékoztatása céljából.

Az oldalon látványos rövidfilmeket nézhetnek az állatokról, bepillanthatnak az illusztrátorok munkájába a Galériában, érdekes, a közelmúltban megjelent híreket is olvashatnak az állatszereplőkről.

A Pedagógusoknak menüpont alatt különféle feladatlapokon tehetik próbára a könyv, valamint a honlap alapján megszerzett tudásukat.

 

 

Néhány szóban a mesekönyvről

 

Gyermekünk a legféltettebb kincsünk.

Szeretnénk minden rossztól megóvni, de azt is szeretnénk, ha megtapasztalhatná a világot valódiságában, ha felvértezve állna a különféle próbatételek elé.

Ha fontosabbnak tartaná a belső értékeket, mint a külsőségeket.

Ha mindig inkább az erényeire volna büszke, sem mint a hiányosságai miatt szomorkodna.

Szeretnénk, ha sosem kellene félnie, de talán meg kellene tanulnia legyőzni a félelmeit.

Szeretnénk, ha életre szóló barátságokat kötne, ha minden körülmények között bátran és egyenesen vállalná a tettei következményeit, ha becsületes, de találékony lenne.

Szeretnénk, ha kiegyensúlyozott, jószívű, bátor kis embereket nevelnénk. Ugye?

 

A fent kiemelt gondolatok a Lórika kalandjai című mesekönyvem alappillérei. Ezekre építettem egy kisfiú és egy papagáj főszereplésével a történetem, ami néhol fabula (állatmese), s szereplői az emberi tulajdonságok és érzelmek teljes tárházával rendelkező állatok. Peti (a főhős kis gazdája) szeretetteljes családi légkörben él, mégis el-elszaladgál otthonról, s különleges játszóterén (egy indonéziai dzsungelben) izgalmas kalandokban vesz részt.

A könyv történetének alakulását egyéves tudományos kutatómunka kísérte végig, mondhatom, hogy számos idegen nyelvű és magyar forrásból dolgoztam azért, hogy a Gyerekek minél több megalapozott ismerettel gazdagodjanak.

A mesekönyvem kiemelt fontossággal kezel olyan témákat, mint: környezetvédelem (ezen belül is a veszélyeztetett állatfajok védelme), tolerancia (egymás feltétel nélküli elfogadása), segítségnyújtás (a bajba jutott állatok megsegítése, de segítség a házimunkában otthon is), sportosság és sportszerűség, becsület (füllentés és lelkiismeret), hűség és barátság, szülői és testvéri szeretet, találékonyság és a félelem legyőzése. Beszél a Gyerekeknek a búcsúzásról, az elválásról, a kistestvér születéséről; de megmagyarázza azt is, hogy ki az a rapper, hogyan mendegélhet egy mandarin és a  főszereplők, Lórika és Peti, számára  legfontosabb kérdést is: mi lehet az igazi kincs?

Péterfi Krisztinával és Drajkó Tiborral egy éven át dolgoztunk a könyv és a honlap illusztrációin. A célunk az volt, hogy ne rajzosra torzított, emberi grimaszokkal tarkított állatfejeket lássanak a Gyerekek, hanem fénykép-realisztikus illusztrációkat. Vagyis pontosan annyira legyenek a képek élethűek, amilyenek lehetnek ezek a gyönyörű állatok a valóságban. Péterfi Krisztina kifejező, beszédes tekintetet rajzolt a szereplőknek: szinte mindig nyomon követhetőek az érzelmeik, látni lehet a szemükben, hogy épp mire is gondolhatnak.